Οι περισσότεροι άντρες που απιστούν δεν είναι ευτυχισμένοι στον γάμο τους: ΜΥΘΟΣ

56% των ανδρών που είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις δήλωσαν ευτυχισμένοι στον γάμο τους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Helen Fisher, PhD, βιολόγος- ανθρωπολόγος στο Rutgers University, των ΗΠΑ και συγγραφέας. Συγκριτικά, μόνο 34% των γυναικών που είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις δήλωσαν, αντίστοιχα, ευτυχισμένες ή πολύ ευτυχισμένες με τον γάμο τους. Οι άντρες είναι πιο πιθανό να έχουν σεξουαλικά κίνητρα για την απιστία και λιγότερο πιθανό να ερωτευθούν μία γυναίκα με την οποία έχουν εξωσυζυγική σχέση. «Οι γυναίκες ενδιαφέρονται πιο πολύ να «συμπληρώσουν» κάτι που λείπει από τον γάμο τους ή να βρουν καλύτερο σύντροφο. Για τους άντρες η εξωσυζυγική σχέση αποτελεί περισσότερο μια δευτερεύουσα επιλογή, όχι εναλλακτική», αναφέρει η Fisher.

Ο επικρατέστερος λόγος απιστίας για τις γυναίκες είναι η μοναξιά: ΑΛΗΘΕΙΑ

Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικά κίνητρα για την απιστία. Οι άνδρες ψάχνουν περισσότερο την προσοχή και το σεξ, ενώ οι γυναίκες ενδιαφέρονται να καλύψουν κάποιο συναισθηματικό κενό. Οι γυναίκες έχουν την τάση να αποκτούν συναισθηματικό δεσμό με τον εραστή τους και είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν μία εξωσυζυγική σχέση λόγω μοναξιάς.

Η απιστία είναι ο συχνότερος λόγος διαζυγίου:  ΜΥΘΟΣ

Αν και η απιστία είναι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο χωρίζουν τα ανύπαντρα ζευγάρια που συζούν, για τους παντρεμένους δεν ισχύει το ίδιο. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι διαζυγίου είναι η ασυμφωνία χαρακτήρων και η έλλειψη επικοινωνίας.

Αν υποψιάζεστε ότι ο σύντροφος σας σας απατά, πρέπει να το συζητήσετε μαζί του ακόμα κι αν δεν έχετε αποδείξεις: ΑΛΗΘΕΙΑ!

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε αυτές τις ανησυχίες εν τη γενέσει τους, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις για την απιστία. Είτε συνέβη είτε όχι, είναι προφανές ότι υπάρχουν θέματα εμπιστοσύνης και επικοινωνίας, τα οποία πρέπει να επιλυθούν προκειμένου το ζευγάρι να μπορέσει να διατηρήσει τη σχέση του.

Να τον … κατασκοπεύσω; Μην το κάνετε. Μπορεί να καταφέρετε να αποδείξετε ότι έχει εξωσυζυγική σχέση, αλλά δεν θα μπορέσετε ποτέ να αποδείξετε ότι δεν έχει. Μέσω αυτής της διαδικασίας, θα καταστρέψετε την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη που πρέπει να υπάρχει σε μια καλή σχέση. Και αυτό μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά στο γάμο σας από ότι η απιστία αυτή καθαυτή.

Αν ο/η σύντροφος σας αλλάξει την εμφάνιση του, σας κάνει δώρα χωρίς λόγο ή/και σας κριτικάρει συνέχεια, είναι σημάδι ότι μπορεί να έχει εξωσυζυγική σχέση: ΑΛΗΘΕΙΑ

Οι ειδικοί συνηγορούν ότι, συχνά, όταν οι άνθρωποι συνάπτουν μια εξωσυζυγική σχέση, ξαφνικά δίνουν περισσότερη σημασία στην εμφάνιση τους, φροντίζουν περισσότερο τον εαυτό τους, κάνουν δώρα χωρίς λόγο στους/στις συζύγους τους, αλλά και είναι περισσότερο επικριτικοί μαζί τους. Όταν ένας/μία σύζυγος είναι συνεχώς επικριτικός/η, μπορεί να προετοιμάζει το έδαφος για να ρίξει το φταίξιμο της διάλυσης του γάμου στον άλλο. Κάποιος που προσφέρει παραπάνω δώρα, μπορεί να αισθάνεται ένοχος.

Υπάρχει γονιδιακή προδιάθεση στην απιστία: ΑΛΗΘΕΙΑ!

Δεν αποτελεί απόδειξη και η γονιδιακή προδιάθεση δεν είναι πεπρωμένο. Αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα γονίδια που συνδέονται με συμπεριφορές «αναζήτησης ικανοποίησης», όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή τα τυχερά παιχνίδια, μπορεί επίσης να συνδέονται με τη σεξουαλική ασυδοσία και την απιστία.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στο γονίδιο DRD4, το οποίο συνδέεται με την ανταμοιβή και την ικανοποίηση. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν μια παραλλαγή αυτού του γονιδίου είναι πιο πιθανό να διαπράξουν απιστία ή να είναι επιπόλαιοι. Το 50% των ανθρώπων με αυτή την παραλλαγή ανέφεραν ότι έχουν απιστήσει, σε σύγκριση με το 22% όσων δεν έχουν αυτή την παραλλαγή.