Εξειδίκευση & Υπηρεσίες

People start to heal the moment they feel heard. – C. Richardson

Ψυχοθεραπεία για ενήλικες & εφήβους

Ατομική Θεραπεία

Απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή δυσλειτουργίες σε τομείς της ζωής τους ή βιώνουν δυσάρεστα συναισθήματα (άγχος, θλίψη, θυμό, έλλειψη νοήματος) και αναζητούν βοήθεια.

 

Θεραπεία Ζεύγους

Απευθύνεται σε ζευγάρια που επιθυμούν να εξετάσουν σε βάθος την σχέση τους, να βελτιώσουν την επικοινωνία και την ποιότητα της σχέσης ή να επιλύσουν συγκρούσεις, με την βοήθεια ενός εξειδικευμένου θεραπευτή.

 

Οικογενειακή Θεραπεία

Απευθύνεται σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις σχέσεις και στην επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη τους, ή βιώνουν προβλήματα, στρεσογόνες καταστάσεις ή συγκρούσεις που διαταράσσουν τη ζωή της οικογένειας.

Ομαδική Θεραπεία

Απευθύνεται σε όσους θέλουν να επεξεργαστούν και να διαχειριστούν θέματα που αφορούν στις σχέσεις τους με τους άλλους και στην ανάκαμψη μετά από οδυνηρές ή τραυματικές εμπειρίες.

 

Online Συνεδρίες

Η ψυχοθεραπεία μέσω τηλεδιάσκεψης ενδείκνυται για άτομα που έχουν δυσκολία να επισκεφθούν το γραφείο του ψυχοθεραπευτή λόγω απόστασης, κινητικών ή άλλων σημαντικών προβλημάτων υγείας.

 

Psychotherapy in English

Individual and group psychotherapy, couples and family therapy for adults and teenagers experiencing relationship, life or professional challenges, life transitions, anxiety, depression, addiction, mood disorders and other psychological conditions.

Ενδεικτικά θέματα 

Άγχος

Περισσότερα

Το άγχος είναι αρκετά κοινό στην καθημερινή μας ζωή και εκδηλώνεται με γνωστικά, συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα. Είναι ένα δυσάρεστο βίωμα που συχνά συσχετίζεται με την αίσθηση του κινδύνου και συνοδεύεται από τη σκέψη ότι «κάτι κακό/αρνητικό θα συμβεί», καθώς και έντονες συναισθηματικές ή και σωματικές αντιδράσεις. Το άγχος μπορεί να έχει πολλές και ποικίλες αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής, στην υγεία και στην λειτουργικότητα του ατόμου, τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες. Όταν το άγχος γίνεται παθολογικό μπορεί να πάρει διάφορες μορφές όπως: διαταραχή πανικού, αγοραφοβία, κοινωνική φοβία, ειδική φοβία, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διαταραχή μετά από τραυματικό στρες, διαταραχή οξέος στρες, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, αγχώδης διαταραχή οφειλόμενη σε σωματική κατάσταση ή αγχώδης διαταραχή προκαλούμενη από ουσίες, κ.α..

Ψυχοσωματικά προβλήματα

Περισσότερα

Σήμερα, η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει ευρέως τη σημαντική σχέση ανάμεσα στο ανοσοποιητικό σύστημα και στους ψυχολογικούς παράγοντες και αντιλαμβάνεται το σώμα και την ψυχή ως μία ενιαία οντότητα. Κάθε ασθένεια μπορεί να επηρεαστεί από ψυχολογικούς παράγοντες και κάθε τι που βιώνεται ως ψυχικό γεγονός, όπως το συναίσθημα του θυμού ή της θλίψης, αποτελεί ταυτόχρονα και βιολογικό γεγονός. Οι ψυχοσωματικές διαταραχές χαρακτηρίζονται από οργανική παθολογία και ψυχολογικά αίτια. Συχνά οι ψυχοσωματικές διαταραχές αφορούν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, δερματολογικά ή καρδιολογικά προβλήματα υγείας και αυτοάνοσα νοσήματα.

Εξαρτήσεις

Περισσότερα

Η κατάχρηση ουσιών και η εξάρτηση από ουσίες (αλκοόλ, ναρκωτικά, κ.α.) ή συμπεριφορές (διαδίκτυο, τζόγος, κ.α.) είναι δύο πρότυπα συμπεριφοράς που οδηγούν σε σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την υγεία και την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική λειτουργικότητα του ατόμου. Στόχος της απεξάρτησης είναι να βοηθήσει το εξαρτημένο άτομο να καλλιεργήσει δεξιότητες και χαρακτηριστικά που θα του επιτρέψουν να ζει λειτουργικά και αυτόνομα, χωρίς την ανάγκη λήψης ουσιών ή καταφυγή σε συμπεριφορές (τζόγος, διαδίκτυο κλπ.) προκειμένου να αντιμετωπίσει την συναισθηματική πίεση, το άγχος και τις απαιτήσεις της ζωής.

Η ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση της εξάρτησης είναι πολύπλοκη και δύσκολη. Η ψυχοθεραπεία δρα συμπληρωματικά σε άλλες μορφές θεραπείας, όπως η νοσηλεία για αποτοξίνωση (σωματική απεξάρτηση) και οι ομάδες υποστήριξης (Ανώνυμοι Αλκοολικοί, Ανώνυμοι Ναρκομανείς, κ.α.).

Συμβουλευτική γονέων

Περισσότερα

Εκατομμύρια νέοι γονείς αναλαμβάνουν κάθε χρόνο μια δουλειά που κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο δύσκολες που μπορεί να κάνει κανείς: Να πάρουν ένα μωρό, ένα βρέφος σχεδόν ολοκληρωτικά ανήμπορο, και να αναλάβουν επί 18 περίπου χρόνια την πλήρη ευθύνη για την σωματική και την ψυχική του υγεία και να το αναθρέψουν ώστε να γίνει ένας ισορροπημένος, υπεύθυνος, δημιουργικός, καλός άνθρωπος. Υπάρχει πιο δύσκολο, πολύπλοκο και απαιτητικό έργο από αυτό;

Η συμβουλευτική γονέων είναι η συνεργασία των γονέων με τον ψυχοθεραπευτή με σκοπό την αναγνώριση και τη διαχείριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην ανατροφή του παιδιού τους, έτσι ώστε να βελτιωθεί η μεταξύ τους σχέση και επικοινωνία, η ψυχοσυναισθηματική κατάσταση του παιδιού και, κατά συνέπεια, η συμπεριφορά του. Στόχος της συμβουλευτικής γονέων είναι η ευαισθητοποίηση και η καθοδήγηση των γονιών προκειμένου να κατανοήσουν τις ανάγκες του παιδιού τους, να αναπτύξουν μια καλύτερη σχέση και επικοινωνία μαζί του και να συμβάλουν στη σωστή διαπαιδαγώγηση και συναισθηματική του ανάπτυξη. Ένας γονιός μπορεί να απευθυνθεί για συμβουλευτική μόνος του ή/και με τον/την σύζυγο του.

Συχνά θέματα που αναφέρονται αφορούν σε προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών στο σπίτι ή το σχολείο, δυσκολίες σχολικής προσαρμογής, συναισθηματικά προβλήματα των παιδιών, θέματα πειθαρχίας και ορίων, θέματα επικοινωνίας στην οικογένεια, προβλήματα προσαρμογής της εφηβικής περιόδου, διαζύγιο ή απώλεια/πένθος. Σε αυτή την διαδικασία δίνεται έμφαση στην προσωπική ωριμότητα του γονέα και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και όχι στη συσσώρευση πληροφορίας για το πώς θα γίνει ο «σωστός» γονιός ακολουθώντας οδηγίες. Η συμβουλευτική γονέων έχει στόχο να ενδυναμώσει το γονέα ώστε ο ίδιος να είναι σε θέση να βοηθήσει το παιδί να ωριμάσει  συναισθηματικά και να αυτονομηθεί.

Κρίσεις πανικού

Περισσότερα

Οι κρίσεις πανικού είναι διακριτά επεισόδια κατά την διάρκεια των οποίων το άτομο κατακλύζεται από έντονο άγχος που μπορεί να φτάνει στα όρια του τρόμου. Κατά τη διάρκεια της κρίσης επιταχύνεται ο καρδιακός ρυθμός, μπορεί να παρατηρείται εφίδρωση ή/και τρέμουλο, αίσθημα λαχανιάσματος ή ασφυξίας, αίσθημα πνιγμού, πόνος ή δυσφορία στο θώρακα, ναυτία ή κοιλιακή ενόχληση, αίσθηση ζάλης, αστάθειας ή τάσης για λιποθυμία. Οι κρίσεις αυτές εκδηλώνονται ξαφνικά και είναι σαν να έρχονται «από το πουθενά». Το άτομο μπορεί να φοβηθεί ότι πεθαίνει ή ότι αντιμετωπίζει κάποιο βιολογικό πρόβλημα (π.χ. καρδιακή προσβολή) ή ότι θα χάσει τον έλεγχο του εαυτού του και θα τρελαθεί. Μετά από την κρίση, αισθάνεται έντονη κόπωση και μπορεί να αρχίσει να φοβάται ότι θα ξανασυμβεί, ειδικά όταν βρίσκεται έξω από το σπίτι του.

Διαταραχές Διάθεσης

Περισσότερα

Η διάθεση δεν αφορά μόνο σε μια συναισθηματική κατάσταση, αλλά περιλαμβάνει γνωσιακές, συμπεριφορικές και σωματικές διαστάσεις. Η διάθεση, δηλαδή, επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε, πώς σκεφτόμαστε, πώς αντιδρούμε, πώς και τι τρώμε και πώς κοιμόμαστε, επηρεάζει γενικά το πώς ζούμε. Στις διαταραχές της διάθεσης οι αλλαγές της διάθεσης είναι τόσο ακραίες, έντονες και παρατεταμένες που αναστατώνουν και μπορούν να επιφέρουν εξαιρετικά επιβλαβείς συνέπειες στη ζωή του ατόμου. Συνήθως εμφανίζονται με την μορφή περιοδικών επεισοδίων, δηλαδή σε κάποιο χρονικό διάστημα ένα άτομο που λειτουργούσε κανονικά, παρουσιάζει μανία ή κατάθλιψη. Στις διαταραχές της διάθεσης περιλαμβάνονται οι καταθλιπτικές και διπολικές διαταραχές.

Θέματα σεξουαλικότητας

Περισσότερα

Τα προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία μπορεί να αφορούν σε διαταραχή της σεξουαλικής επιθυμίας, διαταραχή των ψυχοφυσιολογικών αλλαγών που αφορούν στον κύκλο της σεξουαλικής ανταπόκρισης ( όπως στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση, αδυναμία επίτευξης οργασμού, κ.α.) ή πόνο σχετιζόμενο με τη συνουσία.

Αυτογνωσία - Ενδυνάμωση

Περισσότερα

Η αυτογνωσία είναι μία διαδικασία που περιλαμβάνει την αναγνώριση και κατανόηση των δυνατών και αδύναμων σημείων μας, των σκέψεων, των πεποιθήσεων, των επιθυμιών, των ιδεών, των συναισθημάτων και των κινήτρων μας, και, εν τέλει, της συμπεριφοράς μας. Επιπλέον, η αυτογνωσία αποτελεί προϋπόθεση για την κατανόηση των άλλων ανθρώπων, των συναισθημάτων, των αντιδράσεων και της συμπεριφοράς τους.

Είναι μια δυναμική διαδικασία η οποία, καθώς εξελίσσεται, επιτρέπει στο άτομο να αναγνωρίσει τα ασυνείδητα κίνητρα της συμπεριφοράς του, να κάνει αλλαγές στις σκέψεις και στις ερμηνείες που δίνει στα γεγονότα και να αποκτήσει έλεγχο στα συναισθήματα και τις αντιδράσεις του. Η αυτογνωσία επιτρέπει στο άτομο να δίνει κατεύθυνση και σκοπό στη ζωή του και να επιτυγχάνει τις αλλαγές που επιθυμεί.

Κατάθλιψη

Περισσότερα

Η κατάθλιψη (μείζων καταθλιπτική διαταραχή) είναι μία από τις συχνότερες αιτίες για την οποία οι άνθρωποι προσφεύγουν σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, δεδομένου ότι πλήττει σημαντικά την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή του ατόμου, και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τους πάσχοντες πιο ευάλωτους στις ασθένειες. Η κατάθλιψη εμφανίζει διάφορα συμπτώματα όπως καταθλιπτική διάθεση (θλίψη, μελαγχολία, ως και απόγνωση), απώλεια ευχαρίστησης ή ενδιαφέροντος για συνηθισμένες ενασχολήσεις ή δραστηριότητες, αλλαγές στην όρεξη, αϋπνία και γενικότερα δυσκολίες στον ύπνο, αίσθηση κόπωσης/εξάντλησης, απώλεια ενέργειας, αισθήματα και σκέψεις ανεπάρκειας ή/και ενοχής, δυσκολίες στη σκέψη ή στη συγκέντρωση, σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας.

Απώλεια - Πένθος

Περισσότερα

Το πένθος είναι μια επώδυνη, πλην όμως φυσιολογική, εσωτερική διαδικασία που βιώνεται μετά από κάποια σημαντική απώλεια. Απώλεια δεν θεωρείται μόνο ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, αλλά η οποιαδήποτε δραστική, συνήθως μη ηθελημένη, αλλαγή στα δεδομένα της ζωής ενός ατόμου. Εξίσου επίπονη με το θάνατο μπορεί να είναι η διάλυσης μιας σημαντικής σχέσης, η απώλεια της υγείας, η ματαίωση ενός ονείρου, η απώλεια της δουλειάς ή/και της οικονομικής σταθερότητας. Επιπλέον, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου δεν έχει μόνο τη διάσταση της φυσικής απώλειας, αλλά και αυτή της συμβολικής. 

Καθοριστικό ρόλο στη βίωση της απώλειας διαδραματίζει η προσωπικότητα του ατόμου, οι προηγούμενες εμπειρίες του, ο βαθμός ετοιμότητας του για το γεγονός, καθώς και η υποστήριξη από το οικογενειακό/φιλικό περιβάλλον. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να προσδιορίζει τη διάρκεια του πένθους. Πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Αυτό που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη είναι η σπουδαιότητα της έκφρασης και επεξεργασίας των συναισθημάτων πόνου και οδύνης. Η ψυχοθεραπεία στοχεύει στη μείωση της έντασης των ψυχολογικών αντιδράσεων, με άμεση απόρροια την ανακούφιση και από τα σωματικά συμπτώματα. Ο πενθών, με την υποστήριξη του θεραπευτή, επεξεργάζεται τα οδυνηρά συναισθήματα και ανακαλύπτει τρόπους να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ζωής του. Τα συναισθήματα του πόνου, της απελπισίας, του θυμού και των ενοχών αρχίζουν να μετριάζονται, μέσα από τη βίωσή τους, ενώ σταδιακά αποκαθίσταται η ψυχική ισορροπία.

Διαχείριση διαζυγίου

Περισσότερα

Το διαζύγιο είναι ένα οδυνηρό γεγονός, το οποίο ταξινομείται αμέσως μετά την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου στην κλίμακα των στρεσογόνων καταστάσεων. Με το διαζύγιο επηρεάζονται όλοι: οι δύο σύντροφοι, τα παιδιά, ακόμα και οι υπόλοιποι συγγενείς και φίλοι. Επιπλέον, υπάρχουν διαφωνίες, συγκρούσεις, απορίες για το πώς θα συνεχιστεί η ζωή και για το πώς θα μοιραστούν τα υλικά αγαθά, καθώς και οι ευθύνες. Και βέβαια πώς θα νιώσουν και τι θα γίνουν τα παιδιά. Παρ’ όλα αυτά, το διαζύγιο, όταν είναι προϊόν ώριμης απόφασης, μπορεί να είναι ευκαιρία για μια καινούργια αρχή.

Σε πολλές περιπτώσεις, πριν και κατά τη διάρκεια του διαζυγίου, η συμβουλευτική κρίνεται απαραίτητη καθώς βοηθάει στην αποσύνδεση του ζευγαριού µε τον λιγότερο επώδυνο τρόπο αλλά και τις λιγότερες επιπτώσεις στα παιδιά. Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στις ανάγκες των παιδιών τους κατά την περίοδο του διαζυγίου και για ένα διάστημα μετά, εξαιτίας της έντονης κατάστασης που βιώνουν. Επιπλέον, πολλοί γονείς, νιώθοντας συναισθηματικά πληγωμένοι και ευάλωτοι από το διαζύγιο, στρέφονται ασυνείδητα στα παιδιά τους αναζητώντας ανακούφιση και παρηγοριά. Τα παιδιά, διαισθανόμενα την ανάγκη αυτή του γονέα, ανταποκρίνονται άμεσα αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στη στήριξη και φροντίδα του, επωμιζόμενα μια μεγάλη ευθύνη που δεν τους αναλογεί, ενώ παράλληλα βιώνουν το ψυχικό κόστος από τη στέρηση του άλλου γονέα. Η στήριξη από κάποιον ειδικό, δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να κατανοήσουν, να επεξεργαστούν και να διαχειριστούν οι ίδιοι τα οδυνηρά τους συναισθήματα και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της ζωής τους, αλλά και να υποστηρίξουν τα παιδιά τους με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο σε αυτή τη διαδικασία.

Επικοινωνία στην οικογένεια

Περισσότερα

Η οικογένεια είναι ένα δυναμικό σύστημα με δική της σύνθεση, δομή και κανόνες. Τα μέλη της επικοινωνούν, τους ενώνουν συναισθηματικοί δεσμοί και αναλαμβάνουν συγκεκριμένους ρόλους. Στις σύγχρονες κοινωνίες, η οικογένεια έχει τροποποιηθεί πολύ, οι ρόλοι είναι συγκεχυμένοι και οι απαιτήσεις πολλές. Η οικογενειακή θεραπεία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση προβλημάτων στις σχέσεις και στην επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας, ως υποστήριξη σε προβλήματα ή στρεσογόνες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίζει μια οικογένεια (π.χ. σοβαρή ασθένεια κάποιου μέλους, εξάρτηση από ουσίες, κλπ.), αλλά και για την επεξεργασία και επίλυση συγκρούσεων που διαταράσσουν τη ζωή της οικογένειας.

Στην οικογενειακή θεραπεία, τα μέλη καλούνται να μιλήσουν ανοιχτά για τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και για τους ρόλους που έχουν υιοθετήσει (θύμα, μάρτυρας, αποδιοπομπαίος τράγος, φροντιστής, προστάτης, κ.α.) μέσα στην οικογένεια. Σκοπός είναι να αντιληφθούν τις αιτίες δυσλειτουργίας του οικογενειακού συστήματος, να ανακαλύψουν νέους τρόπους επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων και να βοηθηθούν ώστε να αναλάβουν πιο λειτουργικούς και θετικούς ρόλους. Με αυτόν τον τρόπο η οικογενειακή θεραπεία συντελεί στην βελτίωση των σχέσεων και της επικοινωνίας εντός της οικογένειας καθώς και στην προσωπική εξέλιξη των μελών.

Η προσέγγιση μου

Η προσέγγιση μου στην ψυχοθεραπεία βασίζεται στην ψυχοδυναμική θεώρηση, αλλά ενσωματώνει στοιχεία και από άλλες προσεγγίσεις (γνωσιακή, συστημική) όπου κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να επιτευχθεί η καταλληλότερη θεραπευτική τεχνική για τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου. Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει από μερικούς μήνες έως αρκετά χρόνια, ανάλογα με τις μοναδικές ανάγκες του θεραπευόμενου και τους προσωπικούς του στόχους για την θεραπεία.

Η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία είναι μία μορφή εντατικής θεραπείας βασισμένη στις θεωρίες και τις αρχές της ψυχανάλυσης. Μελετά τις ψυχολογικές δυνάμεις που αποτελούν την βάση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και βασίζεται στην πεποίθηση ότι παράγοντες που ξεπερνούν τη συνειδητή επίγνωσή μας (σιωπηρές πεποιθήσεις για τον εαυτό και τους άλλους, ασυνείδητες επιθυμίες και φαντασιώσεις) έχουν μια βαθιά επίδραση στα κίνητρα και στη συμπεριφορά μας. Αν και αγνοούμε την ύπαρξη τους στην καθημερινότητά μας, οι παράγοντες αυτοί συχνά σχετίζονται με τις δυσκολίες για τις οποίες οι θεραπευόμενοι αναζητούν θεραπεία.

Η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία  ενδείκνυται για ανθρώπους οι οποίοι αν και έχουν επιτύχει κάποια επιτυχία στην εργασία και στις σχέσεις τους, δεν αισθάνονται ικανοποιημένοι από την ζωή τους ή/και εμφανίζουν κάποια ενοχλητικά συμπτώματα (άγχος, θλίψη, αίσθηση συναισθηματικού κενού). Η ψυχοδυναμική θεραπεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τους ανθρώπους που βιώνουν:

  • Χρόνια χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Αίσθηση αναποτελεσματικότητας και αποτυχίας στην εργασία
  • Έλλειψη ευελιξίας, ακαμψία και μεγάλη ανάγκη για έλεγχο
  • Χρόνιες ανησυχίες/άγχος
  • Επαναλαμβανόμενη κατάθλιψη
  • Δυσκολία να αισθανθούν χαρά και ικανοποίηση, ακόμη και όταν τα πράγματα «πηγαίνουν καλά»
  • Έντονο θυμό και ευερεθιστότητα
  • Επαναλαμβανόμενες απογοητεύσεις σε ερωτικές σχέσεις και φιλίες
  • Προβλήματα με τη οικειότητα ή/και τις σεξουαλικές σχέσεις

Κάντε το πρώτο βήμα!

w

Ρωτήστε με

Καλέστε με στο τηλέφωνο για απορίες και διευκρινίσεις

Κλείστε ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μου τηλεφωνικά ή μέσω e-mail για να κλείσουμε ραντεβού

1η συνεδρία!

Ελάτε να συζητήσουμε για τα θέματα που σας απασχολούν

Συχνές ερωτήσεις

Πώς θα με βοηθήσει η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα θέματα  που σας απασχολούν και να εντοπίσετε αποτελεσματικούς τρόπους να τα αντιμετωπίσετε, μέσα σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό πλαίσιο συνεργασίας με τον ψυχοθεραπευτή. Θα σας επιτρέψει να αναγνωρίσετε και να αλλάξετε βαθιά ριζωμένα, και δυνητικά αυτοκαταστροφικά, μοτίβα σκέψης, συναισθήματος και συμπεριφοράς, που σας ταλαιπωρούν και σας κρατούν μακριά από τη ζωή που θέλετε να ζήσετε. Θα φωτίσει κάποια σημεία που πιθανώς είναι δυσδιάκριτα για εσάς και που σας δυσκολεύουν στις σχέσεις σας με τους άλλους, και θα σας κάνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό στην καθημερινότητα σας και στις σχέσεις σας.

Είναι αποτελεσματική η ψυχοθεραπεία;

Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν σταθερά ότι οι συμπεριφορικές και συναισθηματικές παρεμβάσεις λειτουργούν εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα, με την φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Η ψυχοθεραπεία συχνά λειτουργεί επίσης συμπληρωματικά με κάποια φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ψυχίατρος.  Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει με την αντιμετώπιση τόσο των άμεσων δυσκολιών ή συμπτωμάτων, αλλά και μακροπρόθεσμα θα σας διδάξει βιωματικά υγιείς συναισθηματικές και συμπεριφορικές στρατηγικές αντιμετώπισης, που θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε όταν προκύπτει κάποιο ζήτημα.

Πόσο διαρκεί η κάθε συνεδρία;

Η ατομική συνεδρία διαρκεί 50 λεπτά. Στην θεραπεία ζεύγους, στην οικογενειακή θεραπεία και στην ομαδική θεραπεία, κάθε συνεδρία έχει διάρκεια 90 λεπτών.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζω σήμερα οφείλονται στις παιδικές μου εμπειρίες;

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία συχνά χαρακτηρίζεται ως θεραπεία που επικεντρώνεται στο παρελθόν του ασθενούς. Αν και πολλοί ψυχαναλυτές συμφωνούν ότι η εμπειρία των πρώιμων οικογενειακών σχέσεων αποτελεί σημαντικό πρότυπο για τις μεταγενέστερες εμπειρίες και σχέσεις, πολλοί τρόποι σύγχρονης ψυχανάλυσης βασίζονται στην εντατική εξέταση της τρέχουσας ζωής του θεραπευόμενου, εν σχέσει με την εργασία, την αίσθηση εαυτού και τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Αυτό χαρακτηρίζει και την δική μου προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία.

Πόσο διαρκεί η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία είναι μια πολύ προσωπική διαδικασία και μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως κάποια χρόνια, ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου και την δυσκολία των αλλαγών που επιθυμεί να πραγματοποιήσει. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και χρειάζεται τον δικό του χρόνο για να αναγνωρίσει τι τον απασχολεί, να το κατανοήσει και να επιτύχει τις αλλαγές που επιθυμεί. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό όριο, παρά μόνο η αίσθηση του ατόμου ότι αισθάνεται καλά, είναι λειτουργικός στην καθημερινότητα και στις σχέσεις του και έχει επιτύχει τους στόχους της θεραπείας του.

Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία;

Δεν υπάρχουν αντικειμενικοί κανόνες ως προς την καταλληλότερη περίοδο για την συνεργασία με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Αν και συχνά έναυσμα για την αναζήτηση βοήθειας αποτελεί κάποια κρίση στη ζωή του ατόμου, οι άνθρωποι αναζητούν θεραπεία για διάφορους λόγους: για την αντιμετώπιση δυσκολιών ή προβλημάτων της καθημερινότητας τους, για την διαχείριση μεταβατικών περιόδων που φέρνουν μεγάλες αλλαγές (γέννηση παιδιών, διαζύγιο, συνταξιοδότηση), για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της ζωής (απώλεια, ασθένεια, θάνατος, κλπ.), για την επεξεργασία και διαχείριση τραυμάτων του παρελθόντος, για την θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους ή άλλων ψυχικών διαταραχών, για την αντιμετώπιση εξαρτήσεων, για την διαχείριση θεμάτων στις σχέσεις τους με τους άλλους (οικογένεια, προσωπικές σχέσεις, δουλειά) ή απλά επειδή επιθυμούν προσωπική ανάπτυξη και μεγαλύτερη αυτογνωσία και ενδυνάμωση.

Πώς διασφαλίζεται το απόρρητο στην ψυχοθεραπευτική σχέση;

Η διασφάλιση του απορρήτου είναι καθοριστική στη συνεργασία με τον ψυχοθεραπευτή. Βάσει του κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας, που δεσμεύει όλους τους ειδικούς ψυχικής υγείας, οι πληροφορίες που μοιράζεστε στην ψυχοθεραπεία είναι απολύτως εμπιστευτικές. Ο ψυχοθεραπευτής δεν  μπορεί να αποκαλύψει καμία πληροφορία για εσάς σε τρίτους χωρίς την συγκατάθεσή σας.

Η ψυχοθεραπεία μέσω Skype είναι εξίσου αποτελεσματική;

Σίγουρα μπορεί να είναι. Ο σημαντικότερος παράγοντας που καθιστά την θεραπεία αποτελεσματική είναι η σχέση που δημιουργείται μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Ιδανικά, θα ήταν καλό τουλάχιστον μία συνάντηση να είναι από κοντά, καθώς αυτό μπορεί να κάνει την σύνδεση να βιωθεί ως «πιο πραγματική», αλλά και πάλι αυτό δεν είναι απαραίτητο. Πολλοί θεραπευόμενοι που οι συνθήκες της ζωής τους δεν τους επιτρέπουν να επισκέπτονται το γραφείο του ψυχοθεραπευτή, βρίσκουν την ψυχοθεραπεία μέσω τηλεδιάσκεψης εξίσου υποστηρικτική και αποτελεσματική.

Επιπλέον, πολυάριθμες μελέτες φαίνεται να καταδεικνύουν ότι η θεραπεία μέσω τηλεδιάσκεψης είναι εξίσου αποτελεσματική με τη συμβατική ψυχοθεραπεία στο γραφείο του θεραπευτή. Ακολουθούν κάποιες εκτενείς ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις μελετών:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20183695

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15228830802094429#.VI8vaCvF_hs

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ένα ραντεβού

213 0360 253

opsomiadi@gmail.com

Π. Κυριακού 23, Αμπελόκηποι (πλατεία Μαβίλη), Αθήνα 11521