Έχετε απορίες;

 

Δείτε την απάντηση σε κάποιες συχνές ερωτήσεις

 

 

 

Πώς θα με βοηθήσει η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα θέματα  που σας απασχολούν και να εντοπίσετε αποτελεσματικούς τρόπους να τα αντιμετωπίσετε, μέσα σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό πλαίσιο συνεργασίας με τον ψυχοθεραπευτή. Θα σας επιτρέψει να αναγνωρίσετε και να αλλάξετε βαθιά ριζωμένα, και δυνητικά αυτοκαταστροφικά, μοτίβα σκέψης, συναισθήματος και συμπεριφοράς, που σας ταλαιπωρούν και σας κρατούν μακριά από τη ζωή που θέλετε να ζήσετε. Θα φωτίσει κάποια σημεία που πιθανώς είναι δυσδιάκριτα για εσάς και που σας δυσκολεύουν στις σχέσεις σας με τους άλλους, και θα σας κάνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό στην καθημερινότητα σας και στις σχέσεις σας.

Πόσο διαρκεί η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία είναι μια πολύ προσωπική διαδικασία και μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως κάποια χρόνια, ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου και την δυσκολία των αλλαγών που επιθυμεί να πραγματοποιήσει. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και χρειάζεται τον δικό του χρόνο για να αναγνωρίσει τι τον απασχολεί, να το κατανοήσει και να επιτύχει τις αλλαγές που επιθυμεί. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό όριο, παρά μόνο η αίσθηση του ατόμου ότι αισθάνεται καλά, είναι λειτουργικός στην καθημερινότητα και στις σχέσεις του και έχει επιτύχει τους στόχους της θεραπείας του.

Πώς διασφαλίζεται το απόρρητο στην ψυχοθεραπευτική σχέση;

Η διασφάλιση του απορρήτου είναι καθοριστική στη συνεργασία με τον ψυχοθεραπευτή. Βάσει του κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας, που δεσμεύει όλους τους ειδικούς ψυχικής υγείας, οι πληροφορίες που μοιράζεστε στην ψυχοθεραπεία είναι απολύτως εμπιστευτικές. Ο ψυχοθεραπευτής δεν  μπορεί να αποκαλύψει καμία πληροφορία για εσάς σε τρίτους χωρίς την συγκατάθεσή σας.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζω σήμερα οφείλονται στις παιδικές μου εμπειρίες;

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία συχνά χαρακτηρίζεται ως θεραπεία που επικεντρώνεται στο παρελθόν του ασθενούς. Αν και πολλοί ψυχαναλυτές συμφωνούν ότι η εμπειρία των πρώιμων οικογενειακών σχέσεων αποτελεί σημαντικό πρότυπο για τις μεταγενέστερες εμπειρίες και σχέσεις, πολλοί τρόποι σύγχρονης ψυχανάλυσης βασίζονται στην εντατική εξέταση της τρέχουσας ζωής του θεραπευόμενου, εν σχέσει με την εργασία, την αίσθηση εαυτού και τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Αυτό χαρακτηρίζει και την δική μου προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία.

Είναι αποτελεσματική η ψυχοθεραπεία;

Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν σταθερά ότι οι συμπεριφορικές και συναισθηματικές παρεμβάσεις λειτουργούν εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα, με την φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Η ψυχοθεραπεία συχνά λειτουργεί επίσης συμπληρωματικά με κάποια φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ψυχίατρος.  Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει με την αντιμετώπιση τόσο των άμεσων δυσκολιών ή συμπτωμάτων, αλλά και μακροπρόθεσμα θα σας διδάξει βιωματικά υγιείς συναισθηματικές και συμπεριφορικές στρατηγικές αντιμετώπισης, που θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε όταν προκύπτει κάποιο ζήτημα.

Πόσο διαρκεί η κάθε συνεδρία;

Η ατομική συνεδρία διαρκεί 50 λεπτά. Στην θεραπεία ζεύγους, στην οικογενειακή θεραπεία και στην ομαδική θεραπεία, κάθε συνεδρία έχει διάρκεια 90 λεπτών.

Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία;

Δεν υπάρχουν αντικειμενικοί κανόνες ως προς την καταλληλότερη περίοδο για την συνεργασία με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Αν και συχνά έναυσμα για την αναζήτηση βοήθειας αποτελεί κάποια κρίση στη ζωή του ατόμου, οι άνθρωποι αναζητούν θεραπεία για διάφορους λόγους: για την αντιμετώπιση δυσκολιών ή προβλημάτων της καθημερινότητας τους, για την διαχείριση μεταβατικών περιόδων που φέρνουν μεγάλες αλλαγές (γέννηση παιδιών, διαζύγιο, συνταξιοδότηση), για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της ζωής (απώλεια, ασθένεια, θάνατος, κλπ.), για την επεξεργασία και διαχείριση τραυμάτων του παρελθόντος, για την θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους ή άλλων ψυχικών διαταραχών, για την αντιμετώπιση εξαρτήσεων, για την διαχείριση θεμάτων στις σχέσεις τους με τους άλλους (οικογένεια, προσωπικές σχέσεις, δουλειά) ή απλά επειδή επιθυμούν προσωπική ανάπτυξη και μεγαλύτερη αυτογνωσία και ενδυνάμωση.

Η ψυχοθεραπεία μέσω Skype είναι εξίσου αποτελεσματική;

Σίγουρα μπορεί να είναι. Ο σημαντικότερος παράγοντας που καθιστά την θεραπεία αποτελεσματική είναι η σχέση που δημιουργείται μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Ιδανικά, θα ήταν καλό τουλάχιστον μία συνάντηση να είναι από κοντά, καθώς αυτό μπορεί να κάνει την σύνδεση να βιωθεί ως «πιο πραγματική», αλλά και πάλι αυτό δεν είναι απαραίτητο. Πολλοί θεραπευόμενοι που οι συνθήκες της ζωής τους δεν τους επιτρέπουν να επισκέπτονται το γραφείο του ψυχοθεραπευτή, βρίσκουν την ψυχοθεραπεία μέσω τηλεδιάσκεψης εξίσου υποστηρικτική και αποτελεσματική.

Επιπλέον, πολυάριθμες μελέτες φαίνεται να καταδεικνύουν ότι η θεραπεία μέσω τηλεδιάσκεψης είναι εξίσου αποτελεσματική με τη συμβατική ψυχοθεραπεία στο γραφείο του θεραπευτή. Ακολουθούν κάποιες εκτενείς ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις μελετών:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20183695

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15228830802094429#.VI8vaCvF_hs

 

Πώς να ξεκινήσω;

w

Ρωτήστε με

Καλέστε με στο τηλέφωνο για απορίες και διευκρινίσεις

Κλείστε ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μου τηλεφωνικά ή μέσω e-mail για να κλείσουμε ραντεβού

1η συνεδρία!

Ελάτε να συζητήσουμε για τα θέματα που σας απασχολούν