Τα άρθρα μου

 

Όπου κι αν με πήγαν οι θεωρίες μου, βρήκα ότι ένας ποιητής είχε ήδη πάει εκεί.    
– S. Freud

Μεγαλώνοντας ανεξάρτητα παιδιά

Ένας από τους σημαντικότερους στόχους κάθε γονέα είναι να μεγαλώσει τα παιδιά του με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουν ανεξάρτητα, αυτόνομα άτομα, με βούληση και αυτοπεποίθηση. Να δημιουργήσει ανθρώπους που, μεγαλώνοντας, θα μπορέσουν να «αποχωριστούν» το πατρικό σπίτι και την οικογένεια, πρακτικά και ψυχολογικά, και να ανοίξουν τα δικά τους φτερά. Όμως, αν και φυσιολογική, αυτή η προοδευτική πορεία δεν είναι προδιαγεγραμμένη, ούτε δεδομένη. Συχνά μάλιστα, σαμποτάρεται από την συμπεριφορά των ίδιων των γονιών που, άθελα τους, από άγνοια ή ορμώμενοι, ασυνείδητα, από δικές τους συναισθηματικές ανάγκες ή δυσκολίες, εμποδίζουν τα παιδιά τους να κατακτήσουν την ανεξαρτησία τους.

Η μελαγχολία των γιορτών – μια ψυχαναλυτική προσέγγιση

Γιατί την περίοδο των γιορτών η θλίψη μας ή τα συμπτώματα κατάθλιψης δείχνουν να εντείνονται; Οι λόγοι ή οι αφορμές ποικίλλουν, αλλά, τις περισσότερες φορές, καταλήγουν στον ίδιο παρονομαστή: αισθανόμαστε μόνοι και αποξενωμένοι.

«Άγχος και απομόνωση»: Ελληνίδα ειδικός εξηγεί γιατί δυσκολευόμαστε να κάνουμε σχέσεις που διαρκούν – Η Όλγα Ψωμιάδη μιλά στο WOMANTOC

Η ψυχοθεραπεύτρια-σύμβουλος οικογένειας Όλγα Ψωμιάδη λύνει τις απορίες μας για τα προβλήματα στην προσωπική ζωή μας, για τον εγωκεντρισμό, για τα social media.

Τα οφέλη του παιχνιδιού για παιδιά και ενηλίκους

Το παιχνίδι δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Είναι σημαντικό για την σωματική και πνευματική μας υγεία, όπως και ο επαρκής ύπνος, η σωστή διατροφή και η άσκηση. Παίζοντας μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε και να μετασχηματίζουμε τα αρνητικά συναισθήματα και εμπειρίες. Το παιχνίδι ενισχύει τη μάθηση, μας βοηθά να ανακουφιστούμε από το στρες, και να αναπτύξουμε συνδέσμους με άλλους ανθρώπους και τον κόσμο γύρω μας. Μπορεί, επίσης, να κάνει την δουλειά μας πιο παραγωγική και ευχάριστη.

Αδέλφια: ένας ισχυρός δεσμός αγάπης που κρατάει μια ζωή

Δεν υπάρχει άλλος δεσμός δυνατότερος, μακροβιότερος και πιο στοργικός και παρήγορος, από το δεσμό που έχουν τα αδέλφια. Ο αδελφικός δεσμός θεωρείται πλέον από τους ερευνητές ως ένας από τους σημαντικότερους της ζωής μας. Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι όσο μεγαλώνουμε, οι κοντινές, θετικές σχέσεις με τα αδέλφια μας αποτελούν σημαντική πηγή συντροφιάς, επικοινωνίας, αλλά και συναισθηματικής και πρακτικής υποστήριξης.

Πώς οι δυσλειτουργίες στη σχέση μεταξύ των γονιών επηρεάζουν τα παιδιά

Γράφει η Όλγα Ψωμιάδη, ψυχοθεραπεύτρια / σύμβουλος οικογένειας. Η ποιότητα της σχέσης του γονικού ζευγαριού έχει βαθιά επίδραση στην ψυχική ευημερία και στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, στη συμπεριφορά τους και στον τρόπο λειτουργίας τους στις μελλοντικές τους σχέσεις.

Newsletter